Första dagen i resten av våra liv

En underbar och varm morgon att vakna till, vi går med motor genom Strängnäsbron utan att knappt behöva vänta på broöppningen, vilket flyt! Efter bron blir vi uppvaktade av en för oss obekant segelbåt. de passerar oss och hissar flaggspel i masten och tutar och ropar lycka till. När vi hinner ikapp dem i väntan på stallarholmsbron visar det sig att det är någon som brukar delta i ”gubbrace” i TSS. de har hört om våra planer. Kul o oväntat.

För att kolla dieselmätaren som visar fullt tankar vi i Stallarholmen, på första bästa ställe. 116 liter, hmm, ingen mätare att lita på, alltså. vi får hålla reda på timmar o kolla förbrukning nästa gång vi tankar.

Till Södertälje har vi gått fyra timmar. Vi tas emot av Blue Tangos besättning, Doris o Ingvar, som ska komma till Kiel och segla med oss ett tag i Nordsjön med dess tidvatten och Engelska kanalen med dess båttrafik. vid förtöjningen går träpontonen som Lennart går ut på sönder, yttersta brädan går av. Lennart tar tag i vår båts mantåg, snörena längs kanten, som också brister. Första ofrivilliga doppet är ett faktum. många händer och en stege kommer till undsättning. Lennart får ont både i rygg och bröstkorg men bedömer det som muskelskador. Trist men vi får som Ingvar säger vara glada att mantåget brast nu och inte på öppet vatten när man måste kunna lita på det, ha något att hålla i.

Vi upptäcker mer vi glömt, i värmeböljan har vi lämnat seglarställ hemma. Vi hyr en bil och åker hem igen en sväng. Säger ordentligt hejdå till dotter Lisa, huset och katterna, tar med oss Mathias, äldste sonen till Lennart och far igen. Även Williams, Mathias kompis, kommer med från Södertälje. Vi vinkar till Blue Tango att vi ses snart igen, och åker söderut. Eilas vänner Annika och Ulla som jobbat inom Eskilstuna kommun har hus utefter vägen. Vi tutar på dem och får en liten pratstund innan vi går vidare.

Vid Oaxen får vi vind som bär och riggen, som Ingvar hjälpte oss med i Södertälje när Lennart hade ont, är satt. Det går fint. 6,8 knop som bäst i kryssbog. Vi ankrar i norrviken på Fifång efter härlig segling som även är njutbar för Williams som inte seglat förr, även lutningen är OK, säger han. Mathias o Lennart jobbar med vår radiokommunikation. Janne H i norrköping som var vår lärare ska guida vidare imorgon. Nu ska vi sova gott.

Nu  har vi förresten tre hytter och ett förråd, från början var det tre förråd och en hytt, en framgång inte att förakta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 thoughts on “Första dagen i resten av våra liv

 1. Vad roligt att läsa Eila! Kul att du skriver så utförligt. Jag kan ingenting om segling, men kommer att följa er, så jag ser redan en kraftig utökning av begreppsförråd,:) Ha det gott och njut av fina sommardagarna, hälsa:)

 2. Härligt att ni är igång ordentligt nu?⛵️ Känner igen rutten hittills så väl och Fifång har vi angjort många gånger. Ska bli spännande att få följa er resa! Kryahälsningar till Lennart? // Lena

 3. Hej på er! Vad härligt att ni kom iväg trots alla bekymmer inför resan! Ni är riktiga kämpar och modiga hjältar!
  Hoppas inte Lennart gjorde sig alltför illa!
  Vi hann inte till er avfärd tyvärr , men önskar förstås all lycka på färden!
  Vad kul att följa er på bloggen !
  / Pia och Danne

 4. kul att få höra av er på bloggen. Vi får hoppas att det endast är lite ”sträckning” som Lennart fick. Ska bli kul och höra vad ni tycker om tidvattnet senare. margareta

 5. Härligt att ni är på väg nu. Trist att börja med skador redan första dagen men tydligen var det ett bra hållfasthetstest. Ha det gott och ta hand om varandra. Jag följer er på färden.