Fehmarn runt

Efter att ha cyklat in till Burg från hamnen och bunkrat det ena och det andra,gav vi oss iväg västerut. Vi hade tappat vår enda blå fender som dessutom var stor o fin i gunget när vi rundade Gedser. Eila surnade till ordentligt när hon inte klarade att ta upp den i båten igen trots många försök med båtshake. I hamnen fanns de att köpa för 44 euro, för dyrt tyckte vi som visste vad de kostade hemma i Sverige. På väg ut från Burg -vad såg vi – om inte en stor vit fender som låg i vår väg i vattnet. Någon annan hade förlorat den och nu skulle den bli vår. Och nu fick Eila upp den vid andra försöket. Vilken fångst – havet tar och havet ger.

Vi hade redan förra året konstaterat att bron till Femarn var på gränsen till vad vi kommer under med Archipelago. Seglingsfri höjd är 22 meter. Vi har en mast som är 18 meter och sitter cirka två meter upp från vattennivån. Till det får vi lägga drygt en meter för att klara antenn och vinddataanläggning. Vi ville ändå se om det kanske skulle gå – om det var lågvatten efter så lång tid med västliga vindar. Båda var vi nervösa och otåliga, hur skulle det gå? Vi bestämde oss för en lägsta nivå, mer än 22 meter skulle det vara. Men, turen stod oss inte bi, bropelaren visade att det istället var högvatten och 21,5 meter fri höjd. Det var bara att inse faktum, vi skulle få segla Femarn runt, en tripp på cirka åtta timmar, i stället för ett par timmar som det hade tagit och vi hade hunnit segla till Kiel under dagen. Lennart konstaterar att ”storleken har betydelse”.

Efter åskmuller, kraftig blåst i samband med regnskurar, motvind och lite förlorarkänsla, bestämde vi oss för att stanna och ankra öster om Heilingenhafen. Mörkret började redan lägga sig. Visa av tidigare ankringsäventyr lade vi ut extra mycket kätting. Tur var det, för klockan två på natten bröt ovädret ut. Regnet öste och överallt drog det och slet i båten i den starka vinden. Vi satt ankarvakt, kollade att vi inte flyttade oss till sju på morgonen. Då bestämde vi oss för att lita på förtöjningen och sova. Eila var åter lite eftersur och kallade det vi gjort vid bron för ”bronoja”, men det var ändå det klokaste vi kunde göra. Det hade inte varit kul att som i Lasse Åbergs film ”S.O.S” bli fast under bron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 thoughts on “Fehmarn runt

  • Hej, Janne, det känns bra att få stöd i beslut. En svensk femtiofotare vi träffade i kielkanalen som också ska till Karibien var 20,4 m o gick igenom men en dag senare o hade inte högvatten. Nåja, vi tappade ju bort alla kanaler du förinställda. Hur gör vi det och kan du lista dem? Vänligen Eila o lennart

 1. ”..Efter kmuller, kraftig blt i samband med regnskurar..” Klart det går att förstå men när alla åäö are lost in translation så blir det svårläst. Kom CG Hjelm ombord? För hur länge?

 2. Ser nu att ni är i närheten av Rendsburg inne i kanalen. Visserligen är man van att kunna läsa det mesta som lärare, men den senaste bloggen var bland det mest svårlästa jag varit med om. Jag kunde inte ens klura ut allt så jag missade en del, men jag ser ju var ni är – äntligen Nordostsee-kanal (osäker på stavningen)! ??

 3. Kul å se att ni trotts problem fortfarande tar er framåt , tiden är ju rätt ovesäntlig när man är pensionär … som tidigare kommenterats svårt att läsa senaste inlägget men de bevisar ju ändå att ni är där ute på haven … Kram

  • Hej wasstie. Nu ligger vi och väntar på att stormen på Nordsjön skall lägga sig. Första gången som vi möter tidvatten och strömmar. Konstigt att så mycket vatten rör sig fram och tillbaka fyra gånger per dygn. Det är nya saker hela tiden som gör och oss nervösa eller oroliga. Spännande att vara pensionär ungefär som att arbeta på D3. Fast annorlunda förstås.
   Kram. Lennart .
   Ta hand om dig.

 4. Nu när jag läser på riktig dator (MacBook Pro) och inte paddan så går det ju att läsa helt och fullt. Jag måste ha någon galen inställning på paddan. 😉

 5. Intressant att läsa om era strapatser. Så bra ni kämpar på! Hoppas det blir några ”lättare” dagar framöver.

  • Hej o tack, imorgon säger t o m engelsmännen o holländarna här i Brunsbuttel att det ska bli bra vindar. Vi hoppas på sol också. Vi får en gast ikväll o fem dagar framåt, så vi blir tre som ska ta oss utefter holländska o franska kusten.

 6. Tjena,Lennart o Eila
  Kul att ni övervinner problemen och rullar vidare.Vi var nere i Eckenförde och såg att ni låg i Heiligenhafen sedan var ni plötsligt i kanalen.Nå ja vi får ses senare.Vi har haft en skön weekend med sedvanlig bordershop och är nu hemma igen.Svårt att nå er på telefonen kontaktproblem.
  kram och god fortsättning
  Staffan o Eva

  • Hej, o ja, vi har problem med nåbarhet på telefon. Vi låg på svaj två nätter utanför Heiligenhafen o hade ingen uppkoppling. Det kanske blir så ni åker längre också, så vi kan ses igen. Kram Eila o lennart