Semester från seglingen.

Eilas gipsade ben gör det inte möjligt för henne att vistas på båten. Gipsad från vaden upp till halva låret så blir hon rätt rörelseinskränkt. Rullstol fick vi hyra av sjukhuset, modell mycket gammal. Det fanns inget stöd för det gipsade benet . Med hjälp av kryckorna och material från båten fixade vi till ett någorlunda stöd. Ser inte klokt ut men det funkar hjälpligt.
Seglingen hit var fartfylld. De två första dygnen 12-15 m/s. Korta krabba vågor som, korsade höga långa vågor, detta skapade en jobbig miljö att vistas i. Stiltjen därefter med gammal sjö förbättrade inte arbetsmiljön ombord.

När vi sedan styrde ned mot kap Verde så bjuds vi på kulingvindar tillsammans med accelerationsvindar mellan öarna. Tre kvadratmeter storsegel genererade en fart på mellan 5-8 knop under våldsamt tjut från riggen och brakande från brytande vågor.

I den nattsvarta natten med pålandsvind närmade vi oss en okänd hamn. Plotters gav ingen pålitlig information, den visade helt galet, tack och lov för att vi laddade ner iSailor till i-paden . Eila lotsade mig in till Hamnen i Mindelo.
Det var inte dax att andas ut än, det återstod att ankra upp på svaj i en mycket trång hamn med vindar på 20 m/s.
Efter sju dygn till havs låg vi till sist stilla . Vi var Omgivna av segelbåtar, avstånden var korta till närmsta båt. Efter intag av ankrings sup och mat somnade vi omgående.
Efter några timmar vaknade Lennart och sprang upp som skjuten ur en kanon, ankarkättingen rasslade ut i en väldig fart. Inte bra med tanke på närheten till båtarna runt omkring. På morgonen kunde vi konstatera att vi verkligen var nära en spansk segelbåt.

Båten har uppfört sig berömvärt, lugn, trygg, torr, känns jätteskönt.

När vi så småningom om lägger till på vid brygga FM efter ankomsten så tar det inte många minuter
innan Eila är på väg till sjukhuset. Vilken syn när hon bärs sittande i en stol på en gungande 400 meter lång brygga. Stolen ställs ner på en kärra som dras fram till en väntande ambulans.
Vi framkomsten till sjukhuset vill de ha 5000 i en valuta som vi inte har en andning om.
De tar inte emot vårt mastercard. Lennart lämnar sjukhuset. Vid entrén möter han ambulansföraren och frågar efter en bank. Det slutar med att Lennart får skjuts till och från banken med ambulans.
På sjukhuset möter vi en norsk familj med rötter på Kap Verde: mamman Elisabeth, dottern Nadja och sonen David.
Nadja erbjuder sig att tolka vilket kändes helt fantastiskt för läkaren var inget vidare på Engelska. Familjen hjälpte oss att fixa kryckor till Eila samt ett hotell som hade hiss. På detta hotell firade vi nyår och har fått uppleva ett fantastiskt fyrverkeri. Nu väntar vi på att Eilas knä ska bli bättre.
Det gäller att i varje situation göra det

Skickat från min iPad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 thoughts on “Semester från seglingen.

  1. Tråkigt att höra om Eila, men skönt att veta att ni är på Kap Verde. Vi såg att ”Gunilla” ligger i samma hamn som ni. Ta och besök dem om ni eller du Lennart kan. Många varma kramar och önskan om snar bättring. Doriz & Ingvar ❤️

  2. Hoppas verkligen att du blir bra i ditt knä snart. Förstår att det inte är så roligt att bli fast på ett hotellrum.