På benen och snart på väg.

Trettio grader varmt och vindstilla. Avresan över Atlanten planeras till fredag 15/1.
Vi kommer att avsegla tillsammans med Swede Dream. Saker faller på plats, Eila har idag igen, blivit undersökt av ortopedspecialisten Thor, som bedömer att vi kan avsegla på fredag. Generatorfästet är färdigt och håller på att monteras.
Vi har käkat upp maten som vi gjorde iordning i LAS Palmas inför överfarten. Det kommer inte att bli enkelt att inhandla nytt. Av den enkla anledningen att det inte finns mycket att handla.
Det är förvånande hur mycket trevliga människor vi möter. All hjälpsamhet som finns mellan seglare främst från Sverige.
Det är så många spännande människor som ger sig ut på havet i små båtar. Litet axplock av roliga kommentarer, ” varje gång jag kommer i hamn vill jag sälja båten” säger en skeppare. En annan skeppare planerar att segla jorden runt under sex år med två barn och fru, säger följande ” egentligen tycker jag inte om att segla”.
Alla har de gemensamt att de är ödmjuka inför havet och dess krafter , nyfikna och vill upptäcka världen.
Skrämmande är det att upptäcka fattigdomen och avsaknad av sociala skyddsnät. Redan i norra Spanien samt Portugal blir fattigdomen påtaglig. Samtidigt som du i marinerna ser Ferrarin och Porsche. Här på kap Verde är fattigdomen mycket påtaglig.
I små mataffärerna kan du se upp till tre vakter beväpnade med batong och handfängsel. Och på gatorna syns lyx bilarna.
I Portugal är arbetslösheten 20%. Av dessa är 80% ungdomar. Välutbildade och utan arbete och det värsta av allt, de saknar framtidstro.
Portugals ekonomiska problem accelererade när det började betala av på stödlånen till IMF 2004. Politiken drev nödvändigheten av att minska den offentliga sektorn med resultat att att arbetslösheten ökar år från år och den ekonomiska krisen fördjupas i samma takt. Samma problem i hela Europa. Det är påtagligt ingen brist på pengar men uppenbara brister i fördelningspolitiken. Längtar ut på havet.

Skickat från min iPad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 thoughts on “På benen och snart på väg.

  1. Lycka till nu när ni äntligen kommer iväg. Det är så spännande att följa er på erat äventyr och nu måste all otur vara förbrukad för resterande framtid….???

  2. Vad spännande att få följa er över Atlanten. Skönt att ni får sällskap. Krya på dig Eila och hoppas att allt går bra. Vi ses i maj. Kramar och lycka till.

  3. Massor med lycka till! Tänker på er, vad modiga ni är. Var försiktiga och fortsätt ta hand om varandra. Ber för bra vänder och rätt vindar.

  4. Så otroligt mycket ni får vara med om, och det är så härligt att höra en annorlunda vinkling om hur människor fungerar, mot det negativa man jämt läser om i de svenska tidningarna. Lycka till nu go’vänner, och var rädda om er kramar