Dag 9

Jag skulle inte rekommendera vems som helst att segla över Atlanten. Det betyder inte att inte vem som helst kan segla över Atlanten.
Men jag rekommenderar erfarenhet av att vistas på havet under flera dygn i sträck. Resan kan bli ett helvete för den som inte klarar tex vågorna. Är resan påbörjad så  finns det inget stopp fören vid målet.

Skräp:
Vi ser inga spår på havet men i hamnen på kap verde sågade de ner gamla fartyg. Enligt uppgift tömdes alla vätskor rakt ut i havet.
Väster ländska rederier låter slakta sina äldre båtar i dessa fattiga länder med andra miljökrav.

Watermakern:
Den kommer att påbörja sin tjänstgöring i karibien. Vattnet är där dyrt ca 7 kronor litern.

Mat.
Vi äter varm mat en gång om dagen. Vi har färdiglagad mat  vakuumförpackat i frysfack i båten. Brödet är slut så Lennart gör scones till varje frukost.

Hur det är att vara så här långt ut till havs:
Det är väldigt olika. Åsa har tidigare seglat över Atlanten. Hon ser alltid glad och pigg ut. En vanlig kommentar från henne när jag gnäller på detta gungande, ” det här är väl ingenting, vädret är lugnt det här är fint väder på Atlanten”. Vind på ca 10 m/s
upp till femton i byarna vågor mellan 2 1/2 till 4 meter en och annan högra ca 5.
Eila och jag tycker att det är jobbigt, allt rör sig hela tiden åt alla håll. Att hälla upp en kopp kaffe kan orsaka  omfattande problem om inte extrem försiktighet genomsyrar varje manöver ombord.
Att sova i en värld som kastar hit och dit är inte enkelt.
Vi seglar i passad vindar vilket innebär ungefär samma vindriktning och vindstyrka varje dag dvs trygga förutsättnngar.

Flygfisk:
Den som landar påvår bår är ca  20 cm lång, stora ögon, luktar illa och fjällar mycket.

Dagens etapp 130 NM. position 15.11 N 45.24 V . 817 NM kvar till Barbados.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 thoughts on “Dag 9

  1. Kul att få veta saker, ser fram emot att höra hur fiskandet går med allt det innebär. Också intresserad av att få höra lite om er watermaker. Jag undrar, när det finns sådan fantastisk teknik nu för tiden, borde det väl inte vara så svårt att fixa fram lite kastruller och sånt som inte kan plaska ut kokhett vatten omkring sig! Jag tänker mig en modell med inåtvända kanter kanske..? Vad använder ni nu?
    Kramar från nyfiken Marianne

  2. Och läste nu alla olika saker som irriterar er och hur det fungerar ombord. Jag som blivit av med min sjösjuka med hjälp av en hyttstäderska mellan Göteborg och London (hon gav mig en smörgås med ansjovis och ägg och stränga order att äta upp denna innan hon skulle komma tillbaka till hytten. Jag som inte ens kunde lyfta huvudet från kudden! Men jag gjorde som hon sa i små portioner och plötsligt var jag inte längre sjösjuk. Undrar just hur det hade fungerat på er segling? Men skulle inte vågat utsätta mig för något sånt! Jag tycker att ni är så modiga och duktiga så jag har inte nog med lovprisande! Ha det jättebra!!!