Båten på land.

Det var en händelserika dagar innan upptagningen. När vi lämnade hamnen port Louis på Grenada för att ta oss till Clarks court för upptagning möttes vi av kraftig motsjö. Tre timmar med motorgång för att sedan lägga oss för ankar utanför upptagningsplatsen. Vi har planerat för fem dagars arbete med båten innan upptagningen och hemresan.

Efter tjugo minuter upptäcker vi att båten draggar. Vi driver med rask fart in mot viken som dessutom är full med ankrande båtar. Jag rusar upp för att starta motorn ber Eila ta upp ankaret ( el drivet ankarspel ). Motorn är tvär död. Händer absolut inget när jag vrider om startnyckeln.
Ber Eila hissa segel medan jag försöker styra undan från de ankrade båtarna. Efter någon minut försök till kryssande finns det inte längre plats varpå seglen beordras ner och ankaret i igen.
Svettigt värre adrenalinet sprutar. Visslar och vinkar beordrande till en ribbåt som kommer till undsättning och bogserar oss till en boj. Pustar ut, det tar en bra stund innan lugnet återkommer.
Det visade sig att startmotorn rasat.
Arbete med båten gick bra upptagningen som utfördes av varvspersonalen likaså.
Jag har aldrig under mina år som båtägare upplevt den noggrannhet som varvspersonalen uppvisade. Två dykare som innan lyftet kontrollerade att lyftstropparna hamnade på rätt plats.
Efter upptagning var det fyra man som gjorde rent botten med högtryckssprutor och skrapning . Stöttningen av båten var förstklassig.
Vi har en överenskommelse med dels en motortekniker som byter startmotor och generatorer en annan sköter tillsynen och ventilering av båten. När vi kommer åter i oktober så är båten rentvättad och lagad.
Planerna för nästa etapp är inte bestämda. Vi vill se mer av Karibien . Planerar att segla söderut mot Tobago för att sedan styra kosan mot Cuba. Resan så här långt har varit spännande och innehållsrik på många sett.
Mötena med människor och deras livsvillkor Som är så annorlunda mot vad vi är vana med. Att se fattigdomen berör. Att möta människor som helt saknar skyddsnät som ber oss om arbetsuppgifter för att få pengar till mat beskriver en verklighet som vi inte känner igen.
Konsekvensens av Arbetslösheten får vi beskrivna via möten med arbetslösa i Spanien och Portugal . Portugals ungdomsarbetslöshet är skrämmande troligen är den lika hög i Spanien.
En generell bild från alla länder är de rika har det bra. En annan bild som ges främst i Karibien från öbefolkningen är deras beskrivningar av klimatförändringarna.
Att resa som vi fått möjlighet att göra är berikande och det känner vi stor tacksamhet för. Lennart o Eila

Skickat från min iPad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 thoughts on “Båten på land.

  1. Det här var intressant att läsa. Att alla rika har det bra världen över är ju ingen nyhet. Och rika är vi ju som kan fara omkring och uppleva så mycket vi önskar. När du ringde senast blev ju samtalet brutet men vi kan väl återuppta detta vid tillfälle. Och ses! Kramar till er från Berit